Одеський технічний коледж

Одеської національної академії харчових технологій


У 2015 році Одеський технічний коледж Одеської національної академії харчових технологій –один з провідних, навчальних закладів України, I-II рівня акредитації, відзначив своє 85 -річчя.


А історія цього навчального закладу починалася так: 10 березня 1930 року відповідно до рішення Центросоюзу і Союзпромхлібовипечення СРСР у місті Одесі був організований спеціальний технікум для підготовки техніків – технологів та техніків – механіків хлібопекарської промисловості за назвою «Всесоюзний технікум хлібопекарської промисловості». Технікум розміщався в центрі робочої Пересипі, у невеликому приміщенні, де почали займатися перші 4 групи учнів.


У 1932 році технікум був переведений у 2-х поверховий будинок, що знаходиться на території технікуму Одеського хлібозаводу №2. У цей період контингент технікум складався з 3-х груп учнів І курсу і 4-х груп учнів ІІ курсу. Теоретичні заняття проходили в приміщенні Одеського хлібозаводу №2.


У 1932 році відбувся І- й випуск молодих фахівців:


У бібліотеці технікуму було 12 тисяч книг (підручників і навчальних посібників). У 1933-34 р. поруч з технікумом був вибудований триповерховий корпус гуртожитку на 150 чоловік. Технікум проіснував до 1 серпня 1941 р. і був закритий у зв'язку з тимчасовою окупацією м. Одеси. За період роботи з 1930 по 1941 р. технікум випустив 885 фахівців; з них 860 техніків-технологів і 25 техніків-механіків хлібопекарської промисловості. У період Великої Вітчизняної війни все майно технікуму загинуло.


Багато викладачів і учнів технікуму пішли на фронт захищати Батьківщину, деякі з них так і не повернулися до своєї улюбленої справи, загинули смертю хоробрих на полях боїв.


А ті хто повернувся, у квітні 1944 р. почали заново налагоджувати ту шляхетну справу підготовки фахівців для харчової промисловості, перервану війною й окупацією.


Згідно з наказом Міністерства харчової промисловості технікум став називатися тепер «Одеський технікум МПП УРСР». У цей період технікум містився в будинку школи по вулиці Тираспольської 14.


У технікумі спочатку було відкрито 3 відділення: хлібопекарське, кондитерське і макаронне, а з 1 вересня 1944 р. було організовано виноробне відділення замість ліквідованого масложирового відділення. Усі відділення мали технологічний профіль.


Улітку 1944 р. технікум переїхав у будинок за адресою вул. Лозина, будинок 28, де знаходився до 15 лютого 1966 р. Наприкінці двору технікуму, в одноповерховому будинку містилася одноповерхова пекарня, обладнана однією піччю, тістомісильною машиною, тістовідділювачем, іншим інвентарем. У самому будинку технікуму містився бубличний цех з двома печами для виготовлення бубликів, сушок.


Дирекція технікуму на договірних засадах здавала зазначені цехи в оренду Одеському хлібокомбінату, курортторгу, що випікали хліб різних сортів, булочні вироби, використовуючи як практикантів- робітників учнів технікуму під керівництвом досвідчених майстрів і фахівців-викладачів технікуму.


Зазначені навчальні пекарні зіграли в той час значну позитивну роль і були ліквідовані в 1953р.


У 1945 р. стіни технікуму залишили перші 12 техніків –технологів хлібопечення, навчання яких була перервана війною.


З 1 вересня 1946 р. було організовано хлібопекарське - механічне відділення.


У 1946 р. у технікумі був обладнаний клуб площею 150 кв.м. з естрадою, де проводилися урочисті вечори.


У 1948р. у технікумі було відкрите заочне відділення, завідувачем якого був призначений Горжені Йосиф Омелянович , що беззмінно працює в цій посаді до 1987р. На заочному відділенні було 4 групи( 120 чоловік ).


У 1954р. до будинку технікуму був прибудований додатковий корпус, у якому розміщалися 6 аудиторій, спортивний зал, слюсарно-механічна майстерня, актовий зал на 500 місць і адміністративні кабінети (директора, заст. директора, бухгалтерії).


Улітку 1955р. у зв'язку з ліквідацією Одеського технікуму СРСР (розміщався в будинку по вулиці Мечникова 130, біля Чумки), у наш технікум було переведено 305 учнів 3 і 4 курсів ліквідованого технікуму за фахом : тютюнове, планово – економічне.


У 1960р. на денному відділенні була закрита підготовка мукомолів. У цьому ж році по клопотанню Одеського цукро-рафінадного заводу, рішенням Чорноморського раднаргоспу при технікумі було відкрите вечірнє відділення, що складалось з 2 груп за фахом « Технологія цукристих речовин» .


У 1959 році знову було відкрита на денному відділенні і на заочному підготовка фахівців – виноробів , а в 1960м-1961р.- фахівців з м'ясного, молочного і цукрового виробництва.


У1962р. випуском останньої групи тютюнників це відділення припинило своє існування, а на вечірнім відділенні в цьому ж році почалася підготовка механіків цукрової промисловості.


Навесні 1960р. на колишньому смітнику - пустирі, що піднімався праворуч по Московському тракті( колись тут був маєток графа, полкова церква і корковий завод ), почалися роботи з будівництва нового навчального корпуса-первістка цілого навчального комплексу, що складається з:


У травні 1968р. будинок технікуму за адресою вул. Лозина 28, згідно з наказом МПП СРСР, було передано пуско-наладочному керуванню «Оргхарчопром», однак наші навчальні майстерні -4 хім. лабораторії, 2 кабінети по холодильно - компресорним машинах і установкам, лабораторії вимірів і іспитів, знаходилися також і в них проводилися навчальні заняття до червня 1969 р., після чого були переведені в новий лабораторний корпус (Фрунзе 54). У старому ж будинку до початку 1969/70 навчального року знаходилися також заочне і вечірнє відділення.


У 1964 році на денному, вечірнім і заочному відділеннях була відкрита підготовка фахівців з холодильно-компресорних машин і установок, а з 1967 р. почалася підготовка техніків-плановиків для підприємств харчової промисловості.


За наказом Міносвіти СРСР із 1964 р. технікум є обласним і галузевим базовим технікумом, що робить йому честь і накладає велику відповідальність.


З 1965 р. технікум носить почесне звання спортивного клуба "Юність".


З 1967 року почалась підготовка техніків - плановиків.1966 рік – технікум перейшов на нову учбову базу по вул. Фрунзе (Балківська), 54.


1970 рік – завершено роботи з будівництва учбового комплексу ( 3 учбових корпусів, 2 гуртожитки). 1989 рік почалась підготовка спеціалістів за спеціальністю „Технічне обслуговування та ремонт обчислювальної техніки”, а у 1992 році введено спеціальність „Комерційна діяльність”. Наказом Держхарчопрому УРСР №249 від 19.12.90 р. технікуму харчової промисловості було надано статус коледжу з двоступеневою підготовкою спеціалістів. Колегією Міністерства освіти від 26.-5.93 р. ( Протокол №12/2 ) затверджено рішення Міжгалузевої акредитації комісії про надання Одеському Технічному коледжу ліцензії на право здійснення освітньої діяльності за другим рівнем акредитації. У 1994 році коледж увійшов до комплексів з вищими навчальними закладами: ОПУ, ОДАХТ, ОДАЗ, УДАХТ, в 1999 році – УАЛП. 1997 рік – до коледжу перейшли матеріальна база і спеціальності Одеського вечірнього технікуму легкої промисловості, який був ліквідовано рішенням КМ України.


З вересня 1998 року почалась підготовка студентів на денному відділенні за спеціальностями: швейне виробництво, виробництво виробів із шкіри, економіка підприємства. 1964-1994 р. – за наказом Міносвіти СРСР технікум був обласним та галузевим базовим навчальним закладом. 1979-1994 р. – за наказом Міністерства освіти України технікум був центром Ради директорів технікумів Одеської області. Коледж веде підготовку молодших спеціалістів, та бакалаврів по 7-ми спеціальностям.


На даний момент в коледжі функціонують такі відділення:


Технологічне та економічне відділення


Готують молодших спеціалістів хлібопекарського, кондитерського і макаронного виробництва, та виробництва харчових концентратів, призначених для роботи у виробничих підрозділах переробних підприємств, госпрозрахункових, підрядних і орендних колективах на посадах керівника чи виконавця технологічних операцій процесу виробництва хлібобулочних, сухарних, бубличних, макаронних і кондитерських виробів.


Молодший спеціаліст з технологічного профілю готується для роботи на таких посадах: майстер виробничої діяльності, технік- технолог, технік-лаборант, начальник цеху, начальник зміни, інженер-технолог, контрольний майстер, інженер х якості, а також на робочих місцях: майстер-пекар, контролер готових виробів, майстер-кондитер.


Призначення молодшого спеціаліста з економіки визначається тим, що це фахівець з високим рівнем фахової освіти, підготовлений для планово-економічної, організаційно-управлінської, фінансової діяльності в галузі економіки на виробництві, у сфері послуг, в управлінні відповідно до фахового спрямування.


Молодший спеціаліст з товарознавства та комерційної діяльності, призначений для роботи на підприємствах торгівлі, у сфері посередницьких послуг та в підрозділах збуту промислових та сільськогосподарських підприємств.


Повинен бути підготовлений для роботи в Державному митному комітеті України, в митницях України з метою створення умов для формування ринкової економіки та зростання активності зовнішньоекономічної діяльності.


Електронно – холодильне відділення


Готує молодших спеціалістів холодильно – компресорних машин і установок, підготовлених для підприємницької, організаційно – управлінської, проектно-конструкторської діяльності в галузі створення та експлуатації холодильних машин і установок.


Молодший спеціаліст призначений для роботи на промислових підприємствах, які використовують холод, які мають холодильно-компресорні машини і установки, системи кондиціювання повітря.


Молодший спеціаліст по обслуговуванню комп’ютерних та інтелектуальних систем і мереж готується для роботи по експлуатації, налагодженню, розробці комп’ютерних систем, обслуговуванню, створенню програмного забезпечення, створенню користувальних програм та їх впровадження.


Молодший спеціаліст призначається для роботи на державних підприємствах, в НДІ, науково-дослідних лабораторіях, на кафедрах вузів, в обчислювальних центрах, фірмах, банках, комерційних організаціях з різними формами власності на посаді молодшого спеціаліста з комп’ютерної інженерії.


Виховна робота в коледжі є складовою частиною навчально-виховного процесу.


На сьогодні у структурі коледжу функціонує студентський клуб, при клубі працюють: хор української пісні; танцювальний колектив; команда КВК; міні театр „ДЮК”; спортивний клуб.


В коледжі проводяться цікаві вечори, концерти, творчі зустрічі, спортивні змагання, учасниками яких є обов’язково присутні студенти. Колективи художньої самодіяльності та спорту приймають участь у змаганнях та концертах, де займають призові місця.


Ресурси коледжу: має власний гуртожиток на 712 місць, що розташований поблизу основних корпусів. На першому поверсі працює кав’ярня, їдальня.


Бібліотека є допоміжним інформаційним, культурно-виробничим, структурним підрозділом коледжу і знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні директора коледжу. Фонд бібліотеки 92 тис. книг.


Навчально-обчислювальний центр забезпечує вивчення та придбання навиків користування ЕОМ, координацію питань комп’ютеризації навчального процесу, роботи структурних підрозділів коледжу.


Для проведення учбових практик в коледжі є слюсарна, електрорадіомонтажа, електрорадіовимірювалюна, та швейна майстерні.


В 2004 році за наказом Міністра освіти і науки України коледж знаходиться в структурі Одеської національної академії харчових технологій, як відокремлений структурний підрозділ.